NYHET
Socialdemokraternas krav inför Landskronas budget: Satsa på skola, jobb och äldreomsorg
Inför nästa år vill Socialdemokraterna se rejäla satsningar på skola, äldreomsorg och jobb i Landskrona. Landskrona har stabil ekonomi, så det finns pengar till satsningar. Det är beskedet från FATMIR AZEMI och JENNY TILLANDER, två socialdemokrater som båda sitter med från oppositionens sida i kommunstyrelsens budgetberedning.
ÄLDREOMSORGEN BEHÖVER tillföras mer resurser. Den som har hemtjänst i dag möter många olika ansikten och det vill Socialdemokraterna ändra på genom en förändrad arbetsorganisation.
– Vi vill att samma person ska återkomma så långt det bara går. Och dessutom ha tid att prata med brukarna, säger Fatmir Azemi, socialdemokratiskt oppositionsråd i Landskrona.
Han vill också se en humanare bedömning av biståndsbehovet. En 95-åring ska inte behöva mötas av beskedet att hen är ”tillräckligt frisk” för att själv sköta sitt hem.
– Den som väljer att bo hemma ska naturligtvis få det stöd man behöver, säger Jenny Tillander.
När det gäller maten inom äldreomsorgen vill Socialdemokraterna se en satsning på bra, närproducerad mat. Socialdemokraterna vill att de som arbetar inom äldreomsorgen ska ha fasta jobb, för erbjuder man inte goda villkor skapar det, som Fatmir Azemi påpekar, ”hög personalomsättning och det kostar mycket”.
Systemet med delade turer, där den anställde är ledig några timmar mitt på dagen, bör avskaffas, som ett led i arbetet med att förbättra arbetsvillkoren. Dessutom ska även vårdpersonal, inte bara anställda i tekniska yrken, av rättviseskäl få gratis arbetsskor.
SKOLAN. Socialdemokraterna vill också se en rejäl satsning på skolan.
– Vi måste börja redan i förskolan. Man upptäcker att barn har avvikande beteende, men sedan händer det inte så mycket. Och då får vi problem längre fram. Vi vill utbilda personal så att barnen får stöd direkt.
– Och i stället för att säga upp barnskötare vill vi att kommunen ska satsa på mindre barngrupper, säger Jenny Tillander.
EN AV STADENS SKOLOR, Seminarieskolan, domineras av barn som har utrikes födda föräldrar. Där finns också få behöriga lärare.
– Vi måste ha skolor där elever med olika bakgrund studerar, inte segregerade skolor. Det motverkar möjligheter till integration, säger Fatmir Azemi.
Han tillägger att skolan behöver också få resurser så att de elever som har behov av extra stöd också ska få det.
För gymnasieskolan gäller att man måste bredda sitt utbud för att bli mer attraktiv. I dag väljer många ungdomar att studera i Lund eller Helsingborg och det kostar Landskrona en hel del extra, samtidigt som man själv står med lediga gymnasieplatser.
JOBBEN. Landskrona hör till de kommuner som har hög arbetslöshet. Åtgärder mot arbetslösheten i stort är en statlig fråga, men kommunen kan på många sätt bidra till att jobb skapas, bland annat genom utbildningar och även vara en attraktiv ort för företagsetableringar. Kommunen måste också kräva att Arbetsförmedlingen åter öppnar kontor i Landskrona. Det behövs, inte minst för
alla långtidsarbetslösa.
– Arbete betyder mycket. Det är i själva verket nyckeln till integration och samhällsdeltagande, säger Fatmir Azemi.