NYHET
Alexia leder ett nationellt projekt i Landskrona
Alexia Lauridsen leder en projektgrupp inom Socialdemokraterna i Landskrona för det nationella projektet Folkrörelse Akademien. Till sin hjälp har hon en lokal projektgrupp bestående av henne själv, Bengt, Håkan, Teuta och Fitore. Men vad gjorde de i Asmundtorp i höstmörkret i början av veckan egentligen? Läs mer i denna intervju med Alexia.
Hej Alexia Lauridsen. I måndags lade du upp en bild på Facebook av några Socialdemokrater i Landskrona som var ute i Asmundtorp i höstmörkret. Vad gjorde ni där egentligen?
- Vi var i Asmundtorp som är en by utanför Landskrona och delade ut inbjudningar till en byaträff på Folkets Hus i Asmundtorp på söndag den 3:e november. Vi arrangerar byaträffar som ett led i arbetet med Folkrörelse Akademien.
Ja, ni är ju några stycken som är med i ett rikstäckande projekt inom partiet som heter....
- Det heter Folkrörelse Akademien, fyller hon hjälpsamt i.
Kan du berätta mer om det?
- Folkrörelse Akademien är ett nationellt projekt som har som mål att utbilda fler lokala aktivitetsledare, gärna med fokus på S-föreningarna, med syfte att utveckla bättre lokala verksamheter och därmed bli mindre beroende av anställd personal inom partiet. Tanken är att öka den lokala aktivitetsgraden, förklarar hon.
Vilka är med i projektet?
- Vi är 7 kommuner som är med. Det är Luleå, Piteå, Botkyrka, Örebro, Växjö, Partille och vi ifrån Landskrona. Landskrona är den enda från Skåne som är med.
Och du är projektledare för projektgruppen i Landskrona. Vilka är mer med i projektgruppen?
- Förutom jag så är det Håkan Andersson, Bengt Carlsson, Teuta Azemi och Fitore Shehi.
Hur länge har ni varit med i projektet? Vad har det inneburit hittills?
- Vi har varit med i ungefär tre månader. Själva tanken med oss i kommunerna är att vi ska få ihopa någonting som är mer gångbart för utåtriktade aktiviteter, för att få igång medlemmar och hitta nya medlemmar genom diverse aktiviteter.
Ni var på kick-off i Stockholm också?
- Ja en uppstart där vi utbildades i projektet för att fortsätta få fler ledare, som vi kallas. Samtliga av oss ska kunna när vi är klara, leda andra grupper och aktiviteter osv, säger hon med inlevelse.
Hur långt har ni kommit? Vad har ni provat på än så länge?
- Vi provade på första omgången ute i Härslöv med att ha en byaträff, resultatet blev att vi fick besök av sex stycken barn som fick ansiktsmålningar och fick sparka lite boll. Förra veckan hade vi uppföljning och så ska vi hotta upp det till denna gången som är den tredje november. Nu när vi var i Asmundtorp då träffade vi inte många bybor, men de vi träffade bad vi tänka till om det finns några frågor som de vill diskutera med oss, så de är lite förberedda inför byaträffen.
Har du några goda råd på vägen för de som vill ta tag i utåtriktade aktiviteter?
- Jag tänker ju att, de kan alltid höra av sig till oss i projektet eller till vem som i styrelsen t.ex.
Hur länge pågår projektet Folkrörelse Akademien?
- Målet är att testpiloten ska vara klar vid årsskiftet. Först ska det ut som en rapport till "26-manna", det vill säga till Försteombudsmännen i partidistrikten, sedan ska det ut som ett förslag till permanentutbildning under våren 2025.
Vi tackar Alexia för intervjun och önskar projektgruppen lycka till!